Motieven en weerstanden

In deze module worden de motieven en weerstanden van jongeren en andere betrokkenen in kaart gebracht. Pas als u begrijpt waarom personen bepaald gedrag vertonen, kunt u dit gedrag bijsturen. Door middel van uitvoerig onderzoek brengen wij de factoren in kaart die een verklaring geven voor risicogedrag onder minderjarigen in uw regio. 

Het is belangrijk om te realiseren dat gelijkheid in gedrag, bijvoorbeeld het nuttigen van alcohol en/of tabak, niet noodzakelijkerwijs wordt veroorzaakt door dezelfde factoren. Verschillende factoren spelen in meer of mindere mate een rol bij de jongeren in uw regio. Om deze reden is het belangrijk om de gevonden factoren te controleren. Wij ontwikkelen interviews aan de hand van de opgedane inzichten en nemen deze af bij de jongeren in uw regio. Hierdoor krijgen wij een nog completer beeld van de factoren die belangrijk zijn in úw regio en onder úw jongeren.

Doordat wij het risicogedrag van jongeren in kaart brengen creëren wij de optimale gelegenheid om gezond gedrag te stimuleren. Omdat u weet welke factoren wel en niet een rol spelen, kunt u gerichter op weg naar een oplossing.

Voorbeeld van een motieven-en-weerstanden-onderzoek:
Een campagne waarin informatie wordt gegeven over de gevolgen van alcoholgebruik is een veel voorkomende interventie om het alcoholgebruik onder minderjarigen te verminderen. In uw regio is echter gebleken dat de kennis over de gevolgen van alcoholgebruik slechts in kleine mate invloed heeft op het drinkgedrag onder minderjarigen. Daarentegen is gebleken dat de subjectieve pakkans, de verwachte kans dat men betrapt wordt op het kopen van alcohol terwijl men minderjarig is, en hiervoor wordt bestraft, juist van grote invloed is op drinkgedrag.
Aan de hand van deze informatie kunt u besluiten om voor interventie A te gaan, waarbij de subjectieve pakkans wordt beïnvloed, in plaats van interventie B, waar informatie over alcoholgebruik onder jongeren wordt verstrekt.

 

Jeugdkaarten

Een jeugdkaart is de eerste module die wij aanbieden. Met een jeugdkaart worden de hotspots in uw gemeente inzichtelijk! Hotspots zijn plekken waar jongeren samenkomen en er een kans is op risicovol gedrag.

Interventie

Nadat er in kaart is gebracht welke factoren in uw gemeente een rol spelen bij risicogedrag van minderjarigen is het zaak om de juiste methode te kiezen om deze factoren aan te pakken.