Jeugdkaart
Een jeugdkaart is de eerste module die wij aanbieden. Met een jeugdkaart worden de hotspots in uw regio inzichtelijk! Hotspots zijn plekken waar jongeren samenkomen en er kans is op risicovol gedrag. Voorbeelden van hotspots op het thema van alcohol zijn horecagelegenheden waar jongeren regelmatig in aanraking kunnen komen met alcohol, of een supermarkt waarvan veel jongeren aangeven dat ze hier alcohol kopen na schooltijd.
De jeugdkaart geeft in één oogopslag weer waar de hotspots zich bevinden. Doordat het inzichtelijk wordt wat risicolocaties zijn en wat niet, kan er gerichter ingegrepen worden op plekken waar jongeren samenkomen en er daadwerkelijk kans is op risicogedrag. In het onderzoek wordt meegenomen wanneer dit gebeurt, waardoor het binnen regio’s eenvoudig te zien is wat de meest geschikte gelegenheden zijn om te interveniëren.
Het opstellen van een jeugdkaart gebeurt in vier afzonderlijke fasen:
- Grove indeling per regio op basis van statistische bronnen (CBS).
- Veldonderzoek binnen de regio; het jeugdkaartteam gaat in gesprek met jongeren. Op basis van de interviews wordt er een lijst van hotspots samengesteld. In deze hotspotlijst staan (per sector) locaties waar minderjarigen aangeven dat het risicogedrag plaatsvindt.
- Optioneel: de hotspotlijst wordt aangevuld met locaties bekend vanuit partijen die de lokale leefwereld van jongeren goed kennen (medewerkers van handhaving- en/of preventie, wijkagenten etc.).
Motieven en weerstanden
In deze module worden de motieven en weerstanden van jongeren en andere betrokkenen in kaart gebracht. Pas als u begrijpt waarom personen bepaald gedrag vertonen, kan u dit gedrag bijsturen.